EN RU

Sote-koordinaattori muokkaamaan Etelä-Karjalan palveluntuottajien välistä yhdyspintaa

sote-koordinaattori-muokkaamaan-etelä-karjalan-palveluntuottajien-välistä-yhdyspintaa

Sote-koordinaattori muokkaamaan Etelä-Karjalan palveluntuottajien välistä yhdyspintaa

Etelä-Karjalan maakuntauudistustiimiin palkattava sote-koordinaattori ryhtyy valmistelemaan mallia, jolla sote-palvelujen järjestäjän ja palvelutuottajien toiminta sovitetaan yhteen.

Useimmissa Suomen maakunnissa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen on kesken. Alkutekijöissään on myös sote-palvelujen, hoito- ja palveluketjujen sekä palvelutavoitteiden määrittely. Etelä-Karjalassa sen sijaan aloitetaan sosiaali- ja terveystoimen järjestäjän ja tuottajat yhdistävän toimintamallin suunnittelu. Tehtävään palkataan sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella sote-koordinaattori, joka keskittyy erityisesti järjestäjän näkökulmaan.

Maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on toiminut Etelä-Karjalassa vuodesta 2010.  Eksote on myös määritellyt toimialojensa tavoitteet ja palvelut sekä seurannut ja ohjannut laatua ja taloutta. Maakunnan sote-kokonaisuuteen tulevat kuulumaan myös sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluja tuottavat yritykset, kuntien hyvinvointitiimit sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävät järjestöt (ns. kolmas sektori).

”Kun valinnanvapaus uudistaa koko järjestelmää ja lisää tuottajien määrää, sote-kokonaisuuteen liittyy entistä enemmän myös ICT-toimijoita sekä valtakunnallisia toimijoita, kuten KELA”, kertoo Etelä-Karjalan muutosjohtaja Aija Tuimala.

”Tarvitsemme koordinaattoria vahvistamaan järjestäjän eli maakunnan näkökulmaa sosiaali- ja terveydenhuollon strategisessa suunnittelussa”, hän sanoo.

Sote-koordinaattorista tulee maakunta- ja sote-uudistuksen projektitiimin jäsen.

”Koordinaattorin yhteistyökumppaneita ovat sote-valmistelusta vastaavat asiantuntijat, Eksoten johto sekä kuntien edustajat. Suunnitteluyhteistyö muun muassa yritysten ja järjestöjen kanssa kuuluu myös hänen tehtäviinsä”, kertoo Tuimala.

STM tukee vuosina 2018–19 maakuntien sote-koordinointia yhteensä 2,75 miljoonalla eurolla.  Sote-koordinaattorin paikka laitetaan hakuun tammikuun puolivälissä ja täytetään heti, kun Etelä-Karjalan rahoitus on varmistunut.

Lisätietoja: muutosjohtaja Aija Tuimala, p. 040 869 6494, aija.tuimala@ekarjala.fi