EN RU

Hei, me lennetään – kohta!

(Uusinajattelijat-blogissa 10.8.2018 muutosjohtaja Aija Tuimala)

Maakunta- ja sote-uudistus on viime metreillä saanut negatiivista julkisuutta, joka alkoi erityisesti sote-valiokunnan riitelystä ja toteutusaikataulun siirrosta vuodella. Eduskuntavaalien läheisyys ja hellekesä ovat villinneet keskustelua maakuntien määrästä, malleista ja mahdollisista ongelmista, vaikka lakiluonnosten käsittelyn h-hetken pitäisi olla eduskunnassa pian. Mitä Etelä-Karjalassa valmistellaan tässä tilanteessa ja miksi valmistelua tulee jatkaa?

Maakunta- ja sote-uudistuksen lentokone oli juuri nousuun lähdössä ja vauhdissa kiitoradalla, kun se joutui palaamaan kiitoradan alkuun (huom. ei varikolle tai lentokonehalliin). Kiitoradan alussa matkustajien kanssa oli juuri käyty läpi turvaohjeita ja matkareittiä, joten näitä on turha toistaa uudelleen uutta lähtölupaa odotellessa. Ohjeita toistelemalla osa matkustajista voisi hermostua tai pyytää päästä pois koneesta.

Odottavassa koneessa valmistaudutaankin lomaan katsomalla lomavideoita lentokohteesta, kerätään asiakaspalautetta ja juodaan kahvit. Kapteeni hoitaa asioinnin lennonjohdon kanssa, sillä koko matkustamon on turha osallistua siihen. Yhteisiin lento-ohjeisiin ja lentoreittiin palataan sitten, kun uusi nousuaika on selvillä. Kapteeni ei sulje linjoja lennonjohtoon eikä matkustajia lähetetä pois, ellei viivästyminen ole kohtuuton tai lentoa peruta.

Matkustajat haluavat päästä perille ja lentomatka on heille vain välttämättömyys. Matkustajia kiinnostavat mm. seuraavat seikat: mihin mennään, onko lentäjä pätevä ja matkustamohenkilöstö mukavaa. Niin, ja mitä lennolla tarjoillaan. Myöskään hallinnon uudistus ei ole itseisarvo tai asukkaiden kiinnostuksen kohde. Maakunnan asukkaatkin keskittyvät ensisijaisesti omaan elämäänsä ja sen sujumiseen.

Ehdotan siis, että maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulun tarkentuessa keskitymme maakunnan viihtyvyyteen ja vetovoimaan. Toimitaan kuten lentokoneessakin eli tehdään maakunnan asukkaiden tulevaisuudesta mahdollisimman merkityksellinen ja mukava. Uudistuksen valmistelu on tiivistänyt entisestään hallinnon yhteistyötä, jota kannattaa nyt hyödyntää asukkaiden eduksi.

Etelä-Karjalassa on valmistunut maakuntaohjelma, tavoitteet maakunnan kehittämiselle. Eksoten ja muiden kuntapalvelujen sekä valtion toimintojen kehitystyö ja strategiasuunnittelu jatkuvat. Mitä voisimme tehdä yhdessä vielä paremmin, jotta maakunta ja sen asukkaat pärjäävät?

Pärjäämisellä tarkoitan, että asukkaita ja työpaikkoja on, ja että kaikilla on mahdollisimman hyvä olla tulevaisuudessakin. Kysytään asukkailta vinkkiä ja otetaan heidät mukaan vuoropuheluun. Ei hylätä tehtyä valmistelua, vaan hyödynnetään jo aloitettuja hyviä asioita.

Tässähän ihan innostuu! Sitten kun lentokone lopulta pääsee ilmaan, on se täynnä lomatunnelmaisia matkustajia, joita odottaa mukava matka.