EN RU

Huippuideoita sekä esimerkillisiä ja hauskoja toimia lasten sekä nuorten hyväksi – Järjestökilpailun voittajat on valittu!

Haastoimme järjestöjä miettimään, mitä ne voisivat tehdä Etelä-Karjalaan syntyvien ja täällä kasvavien lasten hyväksi. Etsimme järjestöjen huippuideoita ja esimerkillisimpiä toimia maakunnan lapsille ja nuorille. Kilpailu osoitti, että paikalliset järjestöt tekevät merkittävää työtä aiheen parissa, sillä saimme erittäin hyviä ideoita ja hienoja esimerkkejä järjestöjen toiminnasta. Järjestökilpailun voittajat julkaistiin 25.3. Holiday Club Saimaalla järjestetyssä Järjestöjen tulevaisuus –tilaisuudessa.

 

Järjestötoimijoita palkittiin kolmessa sarjassa: Uudet ideat, joita aletaan toteuttaa 2019 alkaen, Käynnissä olevat hankkeet tai toiminta sekä Hauskin juttu ikinä − täynnä karjalaista iloa

Uudet ideat, joita aletaan toteuttaa vuodesta 2019 alkaen

Sarjan voitti Ratsu – Karjala ry:n Ponikerhotoiminta. Ratsu-Karjala Ry ratsastusseura on järjestänyt useana vuonna poni- ja hevoskerho toimintaa, mutta se haluaisi uutena asiana tarjota enemmän harrastusmahdollisuuksia erilaisista perheistä tuleville lapsille ja nuorille. Järjestö haluaisi tehdä yhteistyötä mm. sosiaalitoimen kanssa, jotta sen toiminta tavoittaisi nuoria, joilla ei ole ennestään hevoskokemusta ja jotka hyötyisivät yhteisöllisestä tallitoiminnasta sekä ponikerhosta. Kilpailun raati piti erityisesti siitä, että nuorille, joilla ei ole varaa kalliiseen harrastustoimintaan, halutaan tarjota mahdollisuus ilmaiseen ja yhteisölliseen harrastukseen. Lisäksi raati piti esimerkillisenä sitä, että Ratsu – Karjala ry haluaa yhteisöllisellä toiminnallaan auttaa ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä.

Kuva: Ratsu – Karjala ry

 

Paras jo käynnissä oleva toiminta

Sarjan voitti Jukka Siiskosen ja Lotta Virkkusen nuoria paikallishistoriaan aktivoiva toiminta ”Nuoret muistomerkkien jäljillä”, joka perustuu Siiskosen Willimiehen jäljillä -blogiin. Blogiin kerätään kaikki Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja luovutetun Karjalan alueen muistomerkit, luontokohteet ja historialliset kohteet. Siiskonen ja Virkkunen ovat opettajia, jotka ovat omilla resursseillaan blogin pohjalta kehittäneet oppilaille projekteja, joissa nuoret pääsevät karttavihjeiden avulla etsimään muistomerkkejä, kuvaamaan niitä ja etsimään eri lähteistä taustatietoja. Toiminnan takana ei ole järjestöä, mutta se haluttiin palkita, koska se kuvastaa hienoa yksityishenkilöiden luovuutta ja aktiivisuutta nuorten parissa. Lisäksi toiminta auttaa nuoria luomaan juuria ja siteitä omaan kotipaikkakuntaansa sekä ennen kaikkea avaamaan alueiden historiallisia merkityksiä.

Kuva: Jukka Siiskonen ja Lotta Virkkunen

 

Hauskin juttu ikinä – täynnä eteläkarjalaista iloa

Sarjan voitti Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry:n ja Parasta Lapsille – Lappeenrannan osaston järjestämä Perhekerho Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Perhekerhon toiminta on aloitettu keväällä 2018. Toiminnassa on mukana 4–7 vapaaehtoista ja kerho järjestetään kerran kuussa. Vapaaehtoiset ovat ohjaamassa mm. leikkejä, pelejä ja askartelua. Kerho tarjoaa perheille mahdollisuuden tehdä mukavia asioita yhdessä ja ne ovat lämminhenkisiä sekä turvallisia hetkiä, vaikka niissä ei usein olekaan yhteistä kieltä. Perhekerho on monelle sen osallistujalle ”hauskin juttu pitkään aikaan” ja se on erinomainen esimerkki eteläkarjalaisesta vieraanvaraisuudesta ja ilosta.

Kuva: Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry ja Parasta Lapsille – Lappeenrannan osasto

 

Kilpailun voittajat: Lotta Virkkunen ja Jukka Siiskonen, Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry ja Parasta Lapsille – Lappeenrannan osasto sekä Ratsu – Karjala ry.

 

Kaikkien sarjojen voittajat saavat palkinnoksi markkinointiapua toimintansa esiin nostamiseksi. Järjestökilpailu toteutettiin maakunta- ja sote-uudistus tiimin,  Eksoten, Järjestö 2.0 -hankkeen ja Etelä-Karjalan liiton välisenä yhteistyönä.

Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Anu Talka, anu.talka@ekarjala.fi, 040 350 8111

Tiedote