EN RU

Joulusydänten joulukalenteri luukku #10: Kotona asumisen turvallisuus -hanke toivoo turvallista joulua Etelä-Karjalan koteihin!


– Tätä piparimuottia onkin jo lasten kanssa testattu, ja piparit olivat todistetusti hyviä, nauraa Kotona asumisen turvallisuus KAT 3 -hankkeen projektipäällikkö Heidi Huuskonen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Heidi muistuttaa, että joulunaikaan on tärkeää kiinnittää huomiota kotien turvallisuuteen. – Niin piparien paistossa kuin muunkin ruoan valmistuksessa kannattaa muistaa lieden turvallisuus. Lieden päällä ei saa säilyttää mitään ylimääräistä. Myös kynttilöiden turvallinen polttaminen on tärkeää. Kynttilää ei saa jättää hetkeksikään ilman valvontaa.

Heidi itse ei jätä päälle kotoa poistuessaan edes sähkökynttelikköjä.  – Esimerkiksi oikosulun sattuessa myös niistä voi lähteä palovaara.

Joulusaunaa lämmittäessä kannattaa varmistaa, että kiukaan lähellä ei ole palavaa materiaalia. Myös liukkaat pinnat niin pesutiloissa kuin ulkonakin on hyvä ottaa huomioon.

Joulunaikaan on hyvä hetki muistaa myös läheisen ikäihmisen – vaikka sukulaisen tai naapurin – turvallisuus esimerkiksi tarkistamalla palovaroittimen toiminta. – Erinomainen joululahjavinkki esimerkiksi ikäihmiselle on uudenlainen palovaroitin, jossa on kymmenen vuoden akku, Heidi vinkkaa. – Uudet palovaroittimet voidaan kiinnittää kätevästi kattoon tarran avulla, erillistä rakenteellista kiinnittämistä ei tarvita.

Ikäihmisen kanssa olisi hyvä käydä myös keskustelua siitä, onko kotona asumisessa joku asia mikä huolestuttaa tai painaa. – Iäkkäälle läheiselle on tärkeää antaa aikaa keskustella myös omista tuntemuksista kodin turvallisuuden suhteen, Heidi toteaa.

Kotona asumisen turvallisuus KAT –hanke on ennaltaehkäisevää asumisturvallisuutta kehittävä yhteistyökokonaisuus. Päävastuulliset toimijat ovat Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Eksote. KAT-kehittäminen perustuu kolmeen hankevaiheeseen, joista tällä hetkellä ovat käynnissä vaiheet kaksi ja kolme.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kiittää kaikkia KAT -hankkeeseen vuoden aikana osallistuneita. Ensi vuonna jatketaan taas yhdessä eteenpäin!

Lisätietoa KAT -hankkeesta löytyy sivulta www.kotonaasumisenturvallisuus.fi