EN RU

Joulusydänten joulukalenteri luukku #11 – Tienpidolla turvaa liikenteeseen – maltti on valttia joulunakin

Maanteiden hoidon palvelutasosta huolehditaan ELY-keskuksessa, mutta käytännössä teiden kuntoa hoitavat urakoitsijat. Tiestön hoitourakoita Etelä-Karjalassa valvoo aluevastaava Hannu Häyhä, ja Kymenlaaksossa puolestaan aluevastaava Risto Hämäläinen. Jututimme heitä hieman joulunalustunnelmista työn äärellä.

Risto Hämäläinen ja Hannu Häyhä.

Risto Hämäläinen (vas.) ja Hannu Häyhä ottivat Etelä-Karjalan sydänpiparit ja -muotit vastaan 17.12. Kouvolassa Pohjola-talolla.

Suomen talviolosuhteet eivät anna armoa teiden kunnossapidolle. Myös nopeat kelivaihtelut rannikkoalueella ja runsas kauttakulkuliikenne ja raskas liikenne aiheuttavat haasteita. Työtä liikenneturvallisuuden eteen tienpidolla tehdään Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen kunnossapito-yksikössä.

Sekä Etelä-Karjalan että Kymenlaakson yhteinen sydämen asia on varmasti itäisen Suomen tärkein pohjois-eteläsuuntainen väylä, Kuutostie. Reitin liikenneturvallisuutta onkin tiehankkein viime vuosina parannettu paljon, ja tie nousee ylimpään hoitoluokkaan 1.1.2019 Koskenkylän ja Imatran Kaukopään välillä.

Joulun meno- ja paluuliikenteeseen tienpitoon super-laatua

Joulu vaikuttaa aluevastaavien työhön siten, että talvikunnossapitoa tehostetaan vilkkaimpina meno- ja paluuliikenteen ajankohtina. Tästä aluevastaavat käyttävät termiä super-laatu.

Häyhän ja Hämäläisen vinkit joululiikenteen sujuvoittamiseen muistuttavat kaikkia autoilijoita omalta osaltaan ottamaan toiset autoilijat huomioon.

– Maltti on valttia! Varatkaa aikaa matkantekoon, joulusaunaan ehtii vähän myöhemminkin. Joulumieli ja toisten huomioon ottaminen liikenteessä ovat tärkeitä, samoin tietysti auton perustsekkaus ennen matkalle lähtöä, molemmat aluevastaavat suosittavat.

Palautteita tiestöön liittyvistä ongelmista tulee noin 100 kappaletta kuukaudessa. Häyhä ja Hämäläinen toteavat, että negatiiviset palautteet ovat enemmistönä.
– Aina silloin tällöin tulee positiivinen palaute, ja se on hienoa!

Aluevastaavat pohtivat, kummalla tätä työtä tehdään, järjellä vai sydämellä. Yksimielisyys vallitsee tässäkin asiassa.
– Tässä työssä – jos missä – järjen käyttö on sallittu, mutta joskus pitää olla myös sydän mukana.

Joulua Häyhä kertoo viettävänsä perinteisin menoin perhepiirissä, maaseudun rauhassa. Silloin ei enää työasioita mietitä.
– Työkiireet unohtuvat viimeistään aattona saunassa, Häyhä tuumii.

Myös Hämäläisen joulu sujuu leppoisasti kotosalla, joskin hän aikoo tapansa mukaan hiukan vilkuilla työpuhelinta. Loman viettoa se ei kuitenkaan häiritse.
– On vaan itselleni helpompaa saada joitakin asioita jo eteenpäin ennen lomalta paluuta, vaikka sijaisuus toki hoituukin kollega Häyhän hoitamana välipäivinäkin, Hämäläinen sanoo.

Liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä voi ilmoittaa ympäri vuorokauden Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (puhelun hinta: pvm/mpm).