EN RU

Joulusydänten joulukalenteri luukku #12: Sairaalapastori Laura tekee työtä sydämellä

 

Sairaalapastori Laura Siitonen työskentelee Armilan terveysasemalla ja kuntoutuskeskuksessa sekä Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa. Ajatus sairaalapastorin työstä syntyi eräänä iltana vanhusten palvelukodissa, kun lukion käynyt Laura työskenteli vanhusten parissa.

Sairaalapastori Laura Siitonen

Lauran sylissä oleva ikoni, Jumalan äiti kaikkien murheellisten ilo, pohjautuu Jeesuksen sanoihin: ”Minä olin sairas ja te kävitte minua katsomassa”.

– Unelma toteutui kun pääsin opiskelemaan teologiaa. Saan työssäni yhdistää hengellisyyden ja psykologian, jotka ovat olleet lähellä sydäntäni nuoresta tytöstä asti, Laura kertoo.

Laura pitää työstään erittäin paljon, vaikka välillä se on sietämättömän sietämistä. Täytyy kestää raskaita asioita ja keskeneräisyyttä. Tärkeintä on ihmisten kohtaaminen; potilaiden, omaisten, kuntoutujien, henkilökunnan. Meillä jokaisella on perustarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Työssään Lauran kohtaa jokaisen yksilön henkilökohtaisesti omana itsenään. Usein sairaalaan joutumiseen liittyy kriisi sairastumisen myötä.

– Toivo on erittäin tärkeää. Autan ihmistä löytämään hänen omat voimavaransa. Poimin elämäntarinoista vahvuuksia ja autan ylläpitämään toivoa.

Laura on työskennellyt myös jouluna. Silloin sairaalassa on erityinen tunnelma, tilat ovat kodikkaaksi ja tunnelmallisiksi koristeltuja. Jouluun laskeutuminen alkaa sairaalassa jo ennen joulua hartauksien ja kauneimpien joululaulujen myötä.

Ihmisiltä saadut kiitokset ovat parhaita palautteita työstä. Erityisesti mieleen on jäänyt nuorehko saattohoitopotilas, joka pari kertaa Lauraa tavattuaan nousi seisomaan, katsoi syvälle silmiin ja kiitti kädestä pitäen. Tilanne oli koskettava, ja se jäi viimeiseksi kohtaamiseksi.

Työ vaatii itsestä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista, jotta jaksaa. Vapaa-aikanaan Laura muun muassa maalaa ikoneja. Sairaalapastorin työtä tehdään sydämellä. Laura ei osaa edes ajatella, miten sitä järjellä tehtäisiin, vaikka toki pohjalla on pitkä koulutus ja osaamista.