EN RU

Joulusydänten joulukalenteri luukku #7 – Järjellä ja sydämellä kaakkoissuomalaisen maaseudun puolesta

Tällä kertaa joulusydämet annettiin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Maaseutupalvelut-yksikön asiantuntijoille Leena Hyrylälle ja Jukka Penttilälle.

Sekä Leenan että Jukan toimenkuvat liittyvät kiinteästi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan sekä maaseutuohjelman hanke- ja yritysrahoitukseen. Leena on lisäksi valtakunnallinen elintarvikealan toimialapäällikkö. Jatkuvan yritys- ja hanketukihakujen lisäksi vuoden 2019 alussa starttaa  maaliskuun loppuun asti kestävä yleishyödyllisten investointien teemahaku. Hankkeilla halutaan tukea monipuolisesti maaseudun elinkeinojen kehittymistä ja elinvoimaisuutta.

Ihmisennäköistä tekemistä ja konkreettisia tuloksia

Sekä Leena että Jukka ammentavat omasta työstään merkitystä työn monipuolisuudesta sekä tietysti kehittämismyönteisiltä asiakkailta ja hyvältä yhteistyöverkostolta. – Tässä työssä pääsee kurkistamaan tehtyihin investointeihin, kuulemaan yritysten tarinoita ja näkemään uusien yritysten perustamista sekä seuraamaan biotalouden ja muiden toimialojen kehittymistä. On upeaa nähdä toteutuneita investointeja, kuten Lemin vanhaa Pappilaa tai kunnostettuja retkeilyreitistöjä, nähdä työtä ympäristön ja vesien suojelun edistämiseksi tai yrittäjien hyvinvoinnin ja osaamisen varmistamiseksi, Leena kertoo. Myös Jukka kokee, että merkitystä tulee nimenomaan siitä, kun konkreettisesti näkee rahoitetun hankkeen hyödyt alueelle. Molemmat liputtavat vahvasti asiakaslähtöisyyden ja ihmisennäköisen tekemisen puolesta.

Joulupipareita maistellessa voi miettiä, onko joulun lähestymisellä mitään vaikutusta nykypäivän hektisessä työelämässä. Tähän Leena vastaa salaperäisesti: – Kuten tontuilla on meilläkin vuoden loppu kiireistä aikaa valmistella päätöksiä, sekä osallistua erilaisiin työryhmiin tai kokouksiin. Ja onneksi suomalainen elintarviketeollisuus helpottaa monin tavoin joulun juhlintaan valmistautumista kotona sekä lahjatoiveiden täyttämistä. –  On mukava antaa lahjaksi lähiruokaa tai paikallisen yritysten tuotteita, Leena toteaa.

Jukka Penttilä ja Leena Hyrylä.

Järjellä ja sydämellä – tasapuolisesti

Työtä tehdään sekä sydämellä että järjellä, toteavat molemmat asiantuntijat. – Tarvetta on ihan molemmille.  Olen kyllä sydämeni menettänyt maaseudun kehittämiselle, mutta suuren sydämen lisäksi tarvitaan Salomonin viisautta, avointa mieltä, toimintaympäristön tuntemusta ja myöskin sitä pykälien tuntemusta, Leena miettii.  – Päätöksiä tehdään järjellä, mutta ehkä ilman sydämellä tekemistä näitä hommia ei jaksaisi tehdä, Jukka lisää.

Ihmisten iloisuus synnyttää työporukassa joulumielen, ja sen varassa jaksaa taas ensi vuonnakin tehdä työtä suomalaisen maaseudun puolesta. Mutta sitä ennen virkamieskin hiljentyy joulun viettoon ja nauttii joulutunnelmasta läheisten ihmisten kanssa – vaikkapa paikallisia maaseudun tuotteita nauttien.