EN RU

Joulusydänten joulukalenteri luukku #8 – Hydrobiologi parantaa vesien tilaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Haapala pyrkii työssään parantamaan Etelä-Karjalan vesien tilaa niin, että vedet olisivat ja pysyisivät hyvässä tilassa. Työtä on vielä paljon jäljellä, mutta koko ajan mennään eteenpäin…

Antti Haapala

Antti Haapala

Milloin koet onnistuneesi työssäsi?

Silloin kokee onnistuneensa, kun jonkun järvenhoitoyhdistyksen tai osakaskunnan edustaja kehuu hyvästä yhteistyöstä ja kertoo oivaltaneensa, miten tärkeää vesien tilan tarkkailu ja työ sen parantamiseksi on. Tietenkin mieltä ylentää myös, jos huomaan jonkun vesialueen tilan selkeästi parantuneen tehtyjen toimien ansiosta. Valitettavasti muutokset ovat vain niin hitaita, että tällaisia onnistumisia todella harvoin tapahtuu.

Mikä asiakkaiden kohtaamisessa on tärkeintä?

Asiakkaiden kanssa toimimisessa on tärkeää, että ollaan samalla aaltopituudella ja puhutaan samaa ”kieltä”, eli tärkeää on yhteisymmärrys siitä, miten ja millaisilla asioilla voidaan vaikuttaa vesienhoitoon.

Mikä on hienoin asiakaspalaute, mitä olet saanut työssäsi?

Elokuussa piti selvittää, miksi kalat olivat huonossa hapessa eräällä järvellä, ja asian selvittyä asiakas totesi: ”Pidetään jatkossakin yhdessä huolta ympäristön tilasta”. Tavallisin ”suomalainen myönteinen palautehan” on se, ettei jälkeenpäinkään haukuta, ja se jo kohottaa tunnelmaa.

Millaisia joulufiiliksiä voit tuntea työssäsi?

Nyt on vasta menossa joulun odotus, jossa auttaa työpisteeseen hankittu joulukalenteri.

Tehdäänkö tätä työtä sydämellä vai pelkästään järjellä?

Aina jossain määrin myös sydämellä. Olen itse virkistyskalastaja, ja kalavesien puhtaus merkitsee myös työn ulkopuolella kalastajana paljon, myös tästä toisesta näkökulmasta.

Millä tavalla syntyy työporukan joulumieli?

Menemme yhdessä nauttimaan joululounaan; silloin varmasti alkaa joulumieli löytyä hyvien työkavereiden seurassa…