EN RU

Kalkkiviivoilla jännittää – päästäänkö jo suunnittelupöydiltä toteutukseen?

(Muutosjohtaja Aija Tuimala Uusinajattelijat -blogissa, 18.1.2019) 

Maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalonhetket ovat käsillä näinä viikkoina. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan odotetaan antavan tammikuun lopussa lausuntonsa, jonka pohjalta selvinnee uudistuksen perustuslainmukaisuus. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan viimeisimmän haastattelun perusteella paketti näyttäisi etenevän suotuisasti. Helmikuusta alkaen sote-valiokunta vielä viilaa esityksen kuntoon, jotta eduskunta voi käsitellä esityksen ennen kautensa päättymistä 15.3.2019.

Poliittinen kiri kohti vaaleja on käynnissä samaan aikaan ja eri väestöryhmien puolesta nostetaan esiin monenlaisia edistettäviä asioita. Vaalien läheisyys ei voi olla vaikuttamatta puheenparsiin, joihin mediassa tartutaan hanakasti. Erityisesti vastakkaiset näkemykset kiinnostavat ja saavat palstatilaa. Loppukiihdytys on menossa monin tavoin.

Kaikki tämä näyttää maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijana erikoiselta. Ministeriöiden virkamiehet paahtavat parhaillaan lakitekstejä valmiiksi, vaikka julkisuudessa spekuloidaan mahdottomasta tehtävästä. Samaan aikaan puolueiden johtajat haluavat turvata uudistuksen jatkon ”kävi miten kävi”, vaikka puolueilla on agendansa kovin erilaisista malleista. Maakunnissa valmistelua pidetään yllä asukkaiden etujen näkökulmasta ja samasta syystä eduskunta on myös varannut uudistuksen rahoituksen koko vuodelle 2019. Valmistelun siltaamista eli jatkon turvaamista valmistellaan kaiken varalta.

Miksi uudistusta siis tehdään? Viime viikkoina on julkistettu monenlaisia väestöön liittyviä tietoja. Ei ole yllätys, että koko Suomi vanhenee ja väkimäärä vähenee. Samaan aikaan työikäinen palveluja rahoittava osa väestöstä pienenee. Tämä ei ole kauhukuva vaan toteamus sekä perimmäinen tarve julkisten palvelujen ja hallinnon uudistuksille. Tulevaisuudessa hyvää on rajallisemmin jaettavaksi ja onkin mietittävä yhdessä, miten pärjättäisiin vähemmällä.

Maakunta- ja sote-uudistus on erittäin toivottu Etelä-Karjalan kunnissa ja Eksotessa, koska vastuu, valta ja rahoitus asukkaiden sote-palveluista ovat nyt hajallaan. Uusi maakunta vastaisi palveluista valtion rahoituksella. Pienen maakunnan talous saisi vakautta ja palvelujen suunnittelu pitkäjänteisyyttä, vaikka mm. väestöhaasteet eivät muuttuisi.

Mikäli eduskunta hyväksyy maakunta- ja sote-uudistuksen, maakuntamallia tullaan uudistamaan ja parantamaan kokeilujen sekä arjen työn kautta. Odotan jo aikaa, jolloin julkisten palvelujen henkilöstö voi keskittyä olennaiseen eli asukkaiden palveluihin ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen. Uudistuksen vastustajien kannattaa muistaa, että uudistusta on tehty jo reilut 13 vuotta. Kaatuessaan hanke muuttaa muotoaan ja jatkuu taas – Ikiliikkujan elkeitä on ilmassa kunnes päätöksiä syntyy!

Aija Tuimala