EN RU

Kipsit jaloissa ja pelikausi pilalla

Takapyörän varassa kikkaileva mopoilija törmää kolmion takaa pakettiauton kylkeen.

Eräänä sateisena torstaina Sisu Lampisen (16) kotimatka päättyy ikävästi. Mopon takapyörän varassa kikkaileva Sisu törmää kolmion takaa pakettiauton kylkeen. Paikalle sattunut jalankulkija soittaa hätäkeskukseen. Maassa makaava Sisu riuhtoo kypärää päästään, ja huutaa, että jalkoihin sattuu. Farkunriekaleiden välistä vuotaa verta.

Ambulanssi saapuu paikalle alle kymmenessä minuutissa. Ensihoitajat tukevat Sisun loukkaantuneet jalat, tyrehdyttävät verenvuodon, nostavat hänet paareille ja vievät Etelä-Karjalan keskussairaalan ensiapuun.

Lääkäri tutkii Sisun vammat ja passittaa hänet röntgenkuvauksiin. Pojan molemmissa sääriluissa on murtumat. Toisen sääriluun asentoa joudutaan vielä korjaamaan leikkauksella. Sisun jalat kipsataan ja poika pidetään yön yli sairaalassa.

Seuraavana päivänä Sisu pääsee kotiin. Kotona häntä odottaa Eksoten apuvälinevuokraamosta haettu pyörätuoli.

Sisua suututtaa, sillä vammojensa takia hän ei pääse koko syksynä jääkiekkoharjoituksiin! Heti, kun kivut antavat myöten, hän alkaa harjoittaa kipsattuja jalkojaan.

Kun kipsit monen viikon kuluttua poistetaan, lääkäri toteaa murtumien luutuneen hienosti.

Sisun kuntoutus aloitetaan Eksoten fysioterapiassa. Aluksi keskitytään nilkkojen ja polvien niveliin, ja kun ne on saatu liikkuviksi, aloitetaan lihasvoimaharjoitukset. Sisu saa kehuja siitä, että on aloittanut harjoittelun jo kotona ja liikkunut paljon kainalosauvojen varassa.

Sisu saa lisää kotitehtäviä. Hänen tavoitteenaan on päästä mahdollisimman nopeasti pelikuntoon. Myös jääkiekkojoukkueen valmentaja osallistuu kuntoutussuunnitelman tekoon.

Kuntoutukseen käytetään noin 10 viikkoa. Loppuaikoina fysioterapeutti vain varmistaa, että Sisu tekee liikkeet oikein.

Aluksi vanhemmat kuljettavat poikaa fysioterapiaan Lappeenrannan keskustaan, mutta kun liikkuminen kyynärsauvoilla alkaa sujua, Sisu kulkee Sammonlahdesta bussilla.

 

  • apuvälineiden lainaus (mm. kyynärsauvat ja pyörätuoli) on maksutonta
  • alle 18-vuotiaan kuntoutus on Eksotessa maksutonta