EN RU

Kuutti käy neuvolassa

Kuutti Miikkulainen käy kolmivuotistarkastuksessa äitinsä kanssa. 

Pietarilaissyntyinen Irina Miikkulainen on on varannut neuvola-ajan kahdeksaksi, jotta hän ei menettäisi yhtään oppituntia suomen kielen intensiivikurssistaan. Matti-isä olisi halunnut mukaan neuvolaan, mutta työvuoron puolesta se ei onnistunut.

Eksoten Lauritsalan hyvinvointiasemalla Kuutti tervehtii pikaisesti terveydenhoitajaa, ja istahtaa pienen pöydän ääreen. Hän tarttuu väriliituun ja alkaa piirtää. Terveydenhoitajan pyynnöstä Kuutti piirtää ympyrän, oman kuvansa ja rastin. Rasti on vaikea. Terveydenhoitaja lohduttaa, että vain osa kolmivuotiaista osaa piirtää rastin. Palapelin Kuutti kokoaa näppärästi.

Välillä terveydenhoitaja juttelee Kuutin äidin kanssa. Irina kertoo, että kotona puhutaan sekä suomea että venäjää. Kuutti tunnistaa päävärit ja osaa ne molemmilla kielillä. Hän ymmärtää, mitä pieni ja iso tarkoittavat, ja käyttää kokoa ilmaisevia adjektiiveja oikeissa asiayhteyksissä.

Kuutti on vilkas ja puhelias lapsi. Äidin mukaan poika on kilpailuhenkinen, ja osaa tarpeen vaatiessa keskittyä. Neuvolan erillisnäkötesti on Kuutista hauska; siinä kuvioita katsotaan vuorotellen yhdellä silmällä. Tasajalkahypyssä Kuutti suorastaan loistaa, mutta viivaa pitkin käveleminen on hankalampaa.

Terveydenhoitajan mukaan Kuutin kehitys on sellaista kuin kolmivuotiaalla pitääkin. Poika painaa 15,5 kiloa ja on 97 senttimetrin pituinen. Hänellä on 20 hammasta, ruoka maistuu ja hän osaa käydä vessassa. Yövaipastakin on luovuttu jo ajat sitten.

Terveydenhoitaja suosittelee Kuutille influenssarokotuksen ottamista. Vesirokkorokotuskin olisi paikallaan, sillä Kuutti ei ole sairastanut vesirokkoa. Kuutti vastustaa rokotuksia äänekkäästi, joten äiti antaa periksi ja jättää rokotuskäynnin isän hoidettavaksi.

  • 3-vuotistarkastus on lapsen 11. neuvolakäynti
  • lasten terveyttä seurataan neuvolassa pariviikkoisesta 5-vuotiaaksi
  • 6-vuotistarkastuksen tekee kouluterveydenhoitaja