EN RU

Kuutti käy päivystyksessä

(Palveluita Miikkulaisille)

Lappeenrannan asuva Miikkulaisen perhe remontoi vapaa-aikana rintamiestaloaan. Uusi tuulikaappi on juuri saatu valmiiksi. Matti-isä vetää viimeistä maalikerrosta lattiaan, peruuttaa kontillaan ulos ovesta ja pyörähtää kuistin portaille istumaan. Kolmivuotias Kuutti keikkuu avokuistin kaiteella.

Pihalla puuhaileva Irina-äiti näkee silmäkulmastaan Kuutin ilmalennon. Pojan ote kaiteesta on livennyt, ja hän putoaa maahan. Vieressä portailla istuva Matti valahtaa kalpeaksi ja menettää kaiken toimintakykynsä.

Irina juoksee Kuutin luokse. Poika huutaa kuin syötävä.

”Ainakin se on hengissä,” sanoo Irina, ja käskee Mattia soittamaan päivystykseen.

Kuutin nenästä tulee verta. Kasvoissa on multaa, käsivarsissa naarmuja ja otsaan kasvaa kuhmu. Äiti tyynnyttelee poikaa sylissään ja kehottaa häntä heiluttelemaan sormia ja käsivarsia. Jäsenet toimivat ja itkukin lakkaa vähitellen. Isä tuo kostutetun pyyhkeen ja puhdistaa pojan kasvot.

Helpotuksesta huolimatta perhe pakkautuu autoon ja ajaa Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen, missä heitä jo tiedetäänkin odottaa.

Kuutti pääsee saman tien lääkärin vastaanotolle. Ilmalennosta on kulunut puolisen tuntia. Lääkärin mukaan Kuutti on pudonnut rennosti, eikä murtumia ole tullut. Sopivasti kohdalle sattunut nokkospuska pehmensi alastuloa.

Lääkäri tunnustelee Kuutin jäseniä, tutkii silmät ja kokeilee refleksejä.

”Näyttää siltä, että selvisit pelkällä säikähdyksellä”, hän sanoo.

Aivotärähdyksen varalta hän kehottaa vanhempia seuraamaan pojan oloa. Kuuttia hän neuvoo ottamaan loppupäivän rauhallisesti.

PÄIVYSTYS:

  • Kesäkuun 25. lähtien päivystys toimii Etelä-Karjalan keskussairaalan uuden K-siiven 1. kerroksessa
  • Yhteispäivystyksessä akuuttipuoli ja vastaanotot palvelevat uusissa tiloissa
  • Päivystyksen puhelinnumero on muuttunut. 25.6. lähtien soita 116 117 (valtakunnallinen päivystysapu)
  • Valtakunnalliseen numeroon toivotaan soitettavan päivystyksellisissä asioissa. Omaiskyselyille tulee oma numero 05 35 24091. Hätätilanteissa soitetaan edelleen 112. Terveysasemille jäävät nykyiset numerot.

Tiedote:Päivystys muuttaa 25.6. Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siipeen ja ottaa käyttöönsä uuden puhelinnumeron 116 117.