EN RU

Maakunta vuokraa toimitilansa Maakuntien tilakeskukselta

Maakuntien tilakeskus Oy:n toimitusjohtaja Olavi Hiekka esikuntineen kävi esittelemässä reilu vuosi sitten perustetun yhtiön toimintaa ja tavoitteita Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan keskussairaalassa järjestettyyn infoon osallistui Eksoten kiinteistöhallinnon henkilökuntaa.

Maakuntien tilakeskuksen johto kiertää kevättalven aikana tutustumassa tulevaan henkilökuntaansa. Vas. viestintäpäällikkö Katri Laukkanen, henkilöstöjohtaja Heli Huopainen, toimitusjohtaja Olavi Hiekka sekä Eksoten tekninen johtaja Jari Akkanen.

Kuntien ja kuntayhtymien omistamat sairaalat siirtyvät tammikuun 1. päivänä 2019 Maakuntien tilakeskuksen omistukseen. Myös kuntien omistamia kiinteistöjä siirtyy Maakuntien tilakeskukselle edelleen vuokrattaviksi.

Maakunnista tulee tilakeskuksen asiakkaita, jotka vuokraavat tarvitsemansa toimitilat – muun muassa terveyskeskukset, neuvolat, pelastusasemat ja sairaalat – tilakeskukselta tai kunnilta tilakeskuksen välityksellä. Vuokraamisen lisäksi tilakeskus vastaa hallinnoimiensa kiinteistöjen ylläpidosta ja rakennuttamisesta.

”Keskitetty tilahallinto ja yhtenäinen toimintamalli ovat edullisempi vaihtoehto kuin se, että jokainen maakunta toimisi omalla tavallaan,” kiteyttää Hiekka.

Tilakeskus kiertää esittäytymässä 

Kaikkiin maakuntiin suuntautuvalla kierroksellaan tilakeskuksen johto myös kerää hyviä käytäntöjä kuntien ja kuntayhtymien kiinteistöhallinnan työntekijöiltä eli tulevilta työntekijöiltään.

Hiekka painottaa, että maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeenkin kaikille riittää töitä.

”On tärkeää, että tutut osaajat jatkavat tehtävissään joko maakuntien tai tilakeskuksen palveluksessa”, hän sanoo.

Maakuntien tilakeskus on syksyn ja talven aikana kartoittanut kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyvän kiinteistömassan.

Vuonna 2020 tilakeskuksesta tulee Suomen suurin toimitilojen tarjoaja. Se hallinnoi noin 8 000 vuokrasopimusta ja reilua 10 miljoonaa neliömetriä eri puolilla Suomea.

Tilakeskuksen vuotuinen vuokrapotti on arviolta lähes kaksi miljardia euroksi. Toistaiseksi Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiönä toimivan yrityksen on tarkoitus kattaa menonsa vuokratuotoilla.

Vuokra-arviot julki vappuun mennessä

Tilakeskus on luvannut vappuun mennessä ilmoittaa maakuntien palveluverkkoon kuuluvien kiinteistöjen vuokrat. Kustannustaso taataan vuokrasopimuksilla, jotka lakiluonnoksen mukaan on tehtävä kolmeksi vuodeksi. Sopimuksiin sisältyy vuoden optio, mutta sen jälkeen maakunnat voivat tehdä tilaratkaisunsa puhtaasti tarpeidensa perusteella.

Uudisrakennuksista voidaan Hiekan mukaan laatia jopa 25 vuoden vuokrasopimuksia.

”Kohteiden vuokrissa huomioidaan myös investointien korkomenot, eivätkä ne näillä näkymin ainakaan laske nykyisistä”, sanoo Hiekka.

Vuokrasopimukset tehdään sitä lyhemmiksi mitä vanhempia vuokrattavat tilat ovat. 1970-luvun tasakattoiset rakennukset jäävät mitä suurimmalla todennäköisyydellä nykyisten omistajien käsiin.