EN RU

Maakuntauudistuksen kesäkiertue tavoitti noin 500 maakunnan asukasta

Maakunta- ja sote-uudistuksen kesäkiertue on saatu päätökseen. Yhdeksässä kunnassa vierailleen kansalaisille suunnatun kesäkiertueen aikana keskusteluja käytiin noin 500 henkilön kanssa. Lisäksi kiertueella tehtiin torikyselyä, johon osallistui lähes 100 ihmistä.

Muutosjohtaja Aija Tuimalan luotsaaman Etelä-Karjalan liiton maakuntauudistustiimin kesäkiertue vieraili Etelä-Karjalan kunnissa kertomassa ja keskustelemassa maakunta- ja sote-uudistuksesta. Kiertue vieraili maakunnan yhdeksässä kunnassa, alkaen 30.5. Imatralta ja päättyen 29.6. Lemille ja Ruokolahdelle. Näiden välillä vierailtiin Parikkalassa, Rautjärvellä, Lappeenrannassa, Savitaipaleella ja Taipalsaaressa.

Torikierroksella uudistustiimi keskusteli kansalaisten kanssa uudistuksen etenemisestä sekä sen vaikutuksista eteläkarjalaisten arkeen ja palveluihin. Lisäksi se esitteli valtion, kuntien ja kuntayhtymien tulevaa työnjakoa sekä sitä, miten maakunta tulee nykyiset tehtävät järjestämään. Uudistuksen tiimoilta käytiin kiertueen aikana monta mielenkiintoista keskustelua, ja kiertue tavoittikin yhteensä noin 500 henkilöä.

Kesäkiertueeseen kuului torikysely, joka oli osa esiselvitystä tulevan maakunnan uusia verkkosivuja varten. Kyselyllä osallistettiin maakuntalaisia kertomaan tarpeistaan ja palveluiden käyttötavoista. He saivat mahdollisuuden jakaa omia kokemuksiaan palvelupoluista, kertoa omakohtaisia tarinoita palveluiden kulusta ja antaa palautetta. Kesätoreilla kohdattiin näin kuntalaisia heidän omassa ympäristössään, jossa on heille tutut virikkeet, kuten esimerkiksi läheinen terveysasema tai palvelutalo. Kesätoreilla tavoitettiin kyselyillä ja haastatteluilla 89 vastaajaa, keskustelijoita ja tavattuja kuntalaisia oli kuitenkin monta kertaa enemmän.

 

Kiertueen aikana keskusteluja käytiin laidasta laitaan ja paikkakuntakohtainen vaihtelu oli laajaa. Erityisesti valinnanvapaus puhutti kansaa ja palveluiden säilyminen kunnissa herätti kysymyksiä. Kiertueen vastaanotto kansalaisten parissa oli kuitenkin positiivinen ja mahdollisuus keskustella ja antaa palautetta koettiin hyvänä.

Paikalla toteuttamassa torikyselyä ja kuntalaisten osallistamista oli suuri joukkue: Etelä-Karjalan liiton työntekijöitä, Eksoten edustaja, ELYn edustaja ja joillakin kesätoreilla paikkakunnan edustaja. Kesätorien aikana myös tavattiin ja keskusteltiin paikallisten kunnanvaikuttajien kanssa. He antoivat omalla läsnäolollaan lisää painoarvoa kesätorien toteutukselle.

Keskustelumahdollisuuden lisäksi torikierroksen jokaisella etapilla järjestettiin arvonta, jonka palkintoina jaettiin muun muassa Etelä-Karjalan sydäntunnuksella varustettuja T-paitoja sekä lippuja jalkapallojoukkue PEPO:n peleihin. Palkinnot on arvottu ja lähetetty voittajille.

 

Kesäkiertueen aikana sää vaihteli aurinkoisesta ja lämpimästä tuuliseen ja sateiseen. Kiertuetiimi keräsi kunnista kiviä, jotta esitteet, lomakkeet ja lipukkeet eivät lähtisi tuulisessa säässä lentoon – kiertueen loppua kohden eri paikkakunnilta koottujen erilaisten kivien kokoelma oli laaja.

 

Lisätietoja:

Esiselvitys maakunnan uusia verkkosivuja varten

Muutosjohtaja Aija Tuimala

aija.tuimala@ekarjala.fi; 040 869 6494