EN RU

Maakuntavaalit siirtymässä eurovaalien yhteyteen – Etelä-Karjalassa valmistelu jatkuu normaalisti

Etelä-Karjalan maakunta- ja soteuudistuksen tiedote 26.6.2018

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu saa jatkoaikaa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tiistaiaamuna jatkaa valinnanvapauslain käsittelyä vielä heinäkuun alussa sekä loman jälkeen elo-syyskuussa ennen eduskunnan syysistuntokauden avausta.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että aikataulumuutokset ovat niin suuria, että hän haluaa viedä asian eduskunnan saliin pääministerin ilmoituksena keskiviikkona 27.6. Sipilä kertoi sopineensa asiasta hallituskumppaneiden sekä eduskunnan puhemiehen kanssa. Sipilän mukaan sote-uudistuksen voimaantulo siirtyy käytännössä eteenpäin vuoteen 2021.  Myös hallituskumppanit ilmoittivat olevansa samoilla linjoilla.

Etelä-Karjalassa uudistuksen siirtyminen ei huoleta. Etelä-Karjalan epävirallinen valmistelutoimielin jatkaa toimintaansa normaalisti. Sen puheenjohtaja maakuntajohtaja Matti Viialainen toteaa, että maakuntavaalien toteuttaminen samaan aikaan eurovaalien kanssa on parempi vaihtoehto kuin jos vaalit olisi pidetty eduskuntavaalien yhteydessä.  ”Maakuntavaalit saavat silloin ansaitsemansa suuremman huomion. Ne sopivat  myös sikäli hyvin eurovaalien yhteyteen, että kyse on päätösvallan merkittävästä siirrosta lähemmäksi kansalaisia eli läheisyysperiaatteesta, jota EU:ssakin halutaan korostaa. ”

Viialaisen mukaan Etelä-Karjalalla olisi ollut valmius aloittaa jo ensi vuoden alussa, mutta ”…kyllä hyvää kannattaa ja maltetaan vielä vähän aikaa odottaa. Pääasia on, että uudistus tehdään. Maakuntavaltuuston toimikauden alkamisen siirtyminen puolella vuodella ei sinänsä ole ongelma. Siirtymäaika vuoden 2021 alkuun, puolitoista vuotta, antaa äänestäjille ja ensi keväänä valittaville luottamushenkilöille hyvää aikaa päättää ketkä Etelä-Karjalaa johtavat, kuinka maakunnan palvelut järjestetään ja miten maakuntaa kehitetään. ”

”Kansalaisten kannalta on tietysti harmillista, että uudistuksen hyödyistä ei päästä osallisiksi aikaisemmin. Etelä-Karjalassa valmistelut ovat edenneet jo pitkälle, ja uskon, että heti kun lait astuvat voimaan, päästään tositoimiin ja kokeilemaan myös valinnanvapautta pilottihankkeessa eli jo vuonna 2019 harjoittelemaan uusia hyviä käytäntöjä.

Valmistelevan toimielimen puheenjohtajana maakuntajohtaja Viialainen on nähnyt, miten paljon työtä valmistelun aikana on maakunnassa tehty. ”Uudistuksen valmistelijat ovat tehneet todella suuren työn, ja siitä heille kiitokset. Lomien jälkeen valmistelua jatketaan normaalisti.”

 

 

Lisätietoja: Maakuntajohtaja Matti Viialainen, p: 044 770 0515