EN RU

Maakuntien tilakeskus kokosi kuntien tilatiedot yhteen – tiedot Etelä-Karjalasta saatu ajallaan

Etelä-Karjalan keskussairaala on yksi maakunnan suurimmista rakennuskokonaisuuksista. Kuntarahoitteista toimintaa on Etelä-Karjalassa 300 toimipaikassa.

Maakuntien tilakeskus on syksyn ja talven aikana kartoittanut kunnilta vuokrattavien tilojen määrän, kunnon ja teknisen arvon. Kyselyyn on tähän mennessä vastannut 295 kuntaa – muun muassa kaikki Etelä-Karjalan kunnat ovat toimittaneet tietonsa. Kymmenen kunnan tiedot puuttuvat.

Valtaosa kuntien tiloista 1970- ja -80-luvuilta

Kartoituksen tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen tietopankki Suomen kuntien tiloista. Kunnat omistavat eniten terveyskeskuksia, sairaaloita ja päiväkoteja. Ulkoa kunnat vuokraavat eniten oppilaitostiloja ja asuntoja.

Valtaosa tiloista on rakennettu 1970- ja 80-luvuilla. Niiden joukossa on uusia sote-keskuksia ja myös erittäin heikkokuntoisia tiloja. Vanhimmat rakennuksista ovat 1700-luvulta.

Koottua dataa tilakeskus käyttää laatiessaan ensimmäistä näkemystä kunnilta vuokrattavien tilojen vuokratasosta. Tilojen vuokratasot tullaan määrittelemään rakennusten teknisen arvon ja neliöiden pohjalta.

Maakunnat vuokraavat kunnilta lähes 7 000 toimitilaa

Maakunnat ottavat vuonna 2020 hoitaakseen kuntien nykyisiä tehtäviä, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen. Samalla maakunnat vuokraavat kunnilta yhteensä yli 6 600 toimitilaa, joiden kokonaispinta-ala on noin kuusi miljoonaa neliömetriä.

Kunnilta vuokrattavat tilat muodostavat noin 2/3 maakuntien käyttöön tulevista tiloista. Sairaanhoito- ja erityishuoltopiireistä maakuntien omistukseen siirtyy noin 3,5 miljoonaa neliömetriä. Lisäksi maakunnille siirtyvät nykyiset ELY-keskusten tilat.

Maakuntien tilakeskuksesta tulee Suomen ylivoimaisesti suurin toimitilayhtiö.

Tilakeskus ei vielä julkaise kunta- ja/tai maakuntakohtaisia tietoja, sillä kuntien ilmoittamia tietoja tarkistetaan ja täydennetään parhaillaan.