EN RU

Miikkulaisten kuopus syntyy vauhdilla

Perhekeskeiset hoitokäytännöt ohjaavat vastasyntyneiden hoitoa Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Varhain lauantaiaamuna Irina Miikkulaisen lapsivedet valuvat makuuhuoneen lattialle. Matti-puoliso on töissä. Irina soittaa Matille, joka kiitää kotiin ja taluttaa Irinan autoon. Kolmivuotias Kuuttikin otetaan mukaan, mutta hänet jätetään matkan varrelle kummin hoitoon.

Keskussairaalan aulassa Irina kieltäytyy pyörätuolista, tarttuu Matin käsivarteen ja kävelee synnytysosastolle. Vastassa oleva kätilö vie heidät synnytyssaliin. Hän tarkistaa ensin vauvan voinnin kuuntelemalla sydänäänet.

Irinan supistukset tulevat tasaiseen tahtiin ja kohdunsuukin on auki. Irina pyytää kivunlievitystä. Synnytystä hoitava kätilö kutsuu anestesialääkärin paikalle, ja Irina saa pari tuntia vaikuttavan spinaalipuudutuksen.

Matti jää Irinan tueksi synnytyssaliin. Ennen H-hetkeä hoitava kätilö kutsuu avukseen toisen kätilön. Irinan synnytys sujuu normaalisti eikä osaston gynekologia tarvita. Hän kuitenkin voi tarvittaessa seurata vauvan elintoimintoja monitorilta työhuoneessaan.

Irinan ja Matin tytär painaa 3,7 kiloa ja on 51 senttimetrin mittainen. Vauvan päänympärysmitta on 35 senttiä. Hyväkuntoinen vauva kuivataan ja nostetaan äidin paidan alle, ihoa vasten.

Miikkulaiset jäävät synnytyssaliin pariksi tunniksi. Isä pitelee vauvaa sillä aikaa, kun äiti käy suihkussa. Heille tarjoillaan kahvit, minkä jälkeen he siirtyvät osastolle omaan huoneeseen. Irina ja vauva jäävät lepäämään ja Matti lähtee kotiin. Hän lupaa tuoda Kuutin illalla katsomaan pikkusisartaan.

Irina viipyy lapsivuodeosastolla kaksi päivää. Vauva imee jo tottuneesti. Ennen kotiinlähtöä lastenlääkäri tutkii vauvan ja Irina kertaa synnytyskokemuksen hoitavan kätilön kanssa.

Vanhemmat Vahvasti Mukana (VVM)

  • Etelä-Karjalan keskussairaalassa edistetään perhekeskeisiä hoitokäytäntöjä vastasyntyneiden hoidossa
  • vauvat ovat vierihoidossa
  • ensisynnyttäjien puolisot saavat yöpyä