EN RU

Mikä motivoi uudistukseen? Mistä löytää faktaa? Säilyvätkö palvelut?

 (Uusinajattelijat blogissa 13. 6.2018 muutosjohtaja Aija Tuimala)

Näitä on kyselty viime viikkoina uudelleen ja uudelleen. Uskotko läpimenoon?- kysymys on saanut pari kysymyskaveria. Kesätorikiertueen ensimmäisillä etapeilla ihmiset jopa säälivät meitä uudistuksen valmistelijoita.

Eniten asukaskeskusteluissa on huolettanut sote- palvelujen säilyminen nykyisellään säästöjen vuoksi. Nykypäätöksillä on merkittäviä vaikutuksia tulevaan palveluverkkoon ja asiointiin. Erityisesti harvenevan maaseudun palveluiden säilyminen vaatii ponnistuksia ja uusia ajatuksia rahoituksen kiristyessä.

Vihaisiakin terveisiä on saatu välitettäväksi, erityisesti valtakunnan hallitukselle, joka kuulemma sotkee kaiken. ”Eikö vain voitaisi palata vanhaan?”, kysyttiin. Ja miksi tätä politiikkaa puhutaan aina? Itse kerron aina, että valmistelijoina emme politikoi vaan toimimme annetuissa raameissa palvelujen ja hallinnon eteen. Poliittisesti päätetyt raamit voisivat auttaa hallitsemaan suuria muutoksia.

Hallituksen ministereillä ja ministeriöiden valmistelijoilla on nyt kovat työviikot menossa. Vastinetta sorvataan perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jossa esitettiin valinnanvapauslakiin tarkennuksia ja korjauksia. Huomioitavaa on, että eteenpäinmenoa vauhditettiin edelleen ja perustuslakivaliokunta totesi, että jatkovalmistelut onnistuvat normaalin eduskuntakäsittelyn kautta.

Yli 4000 sivun lakipaketti odottaa siis hyväksyjäänsä kunhan viimeiseen eli valinnanvapauslakiin saadaan tarkennukset. Kannattajat näkevät muutokset pieninä teknisinä asioina ja vastustajat ylitsepääsemättöminä poliittisina sekä lainopillisina ongelmina. Kansa kaipaa faktaa, ja sitä olemme jakaneet kesätorikiertueellakin.

Lisäfaktaa toteutuksesta saamme eduskunnan päätösten jälkeen valmistelun edetessä. Oletettavasti eduskunnan päätöspäivä karkaa lomien jälkeen, ehkä syyskuulle. Kesäloman kynnyksellä veto alkaa loppua yhdestä jos toisesta työntekijästä, ja nyt epävarmuus syö sen lisäksi vähissä olevia energiavarastoja.

Valmistelijana huolettaa, miten henkilöstö jaksaa tätä epävarmaa muutospuhetta ja toisaalta se, miten he tiedostavat muutoksen mahdollisia vaikutuksia. Toisinaan näyttää siltä, että arjessa puhetta muutoksesta kaivattaisi työpaikoille enemmänkin, ihan konkreettisella tasolla, vaikka päätökset vielä puuttuvatkin.

Asukkaita olen lohduttanut epätietoisuuden keskellä sillä, että laitamme kyllä infokirjettä jakoon koteihin, kun asiat selviävät. Toisia muutos ei kuulemma huoleta, kun ilmankin palveluja on pärjätty tai rahalla on aina palvelua saatu yksityisiltä palveluntuottajilta. Kommenttien ja odotusten kirjo on hyvin laaja!

Lakiesityksen mukaan maakunta vastaa siitä, että asukkaat saavat palveluja. Kumppaneina ja palvelujen tuottajina Etelä-Karjalassakin on yhä enemmän yksityisiä palvelujen tuottajia. Huomaattehan, että tämä kehitys tapahtuu jo nyt ilman muutoslainsäädännön hyväksyntääkin.

Koitetaan siis kaikki valmistautua muuttuvaan tulevaisuuteen, entiseen ei ole missään mallissa paluuta.  Väärä arvaus tulevasta on parempi kuin pako menneeseen.

P.S. Uudistusmotivaatio löytyy mielestäni asukkaiden edusta, mikä on jonkun mielestä tosi naivia. Mutta mikä muu se voisi olla?

Muutosjohtaja Aija Tuimala