EN RU

Nestorille apua tuvan sohvalle

Nestori Miikkulainen, 75, on eläkkeellä ja elelee lampaidensa kanssa Suuressa Jänkäsalossa.

Tässä on Nestori Miikkulainen. Nestori elelee yksiksensä Saimaan saaressa, Suuressa Jänkäsalossa, sillä vaimo kuoli jo vuosia sitten. Eläkkeellä päivät kuluvat mukavasti lampaita hoidellessa ja Eksoten päivätoimintaan osallistuessa. Aivan yksin Nestorin ei kuitenkaan tarvitse olla. Pari vuotta sitten rinnalle löytyi nuoruuden rakastettu Tyyni. Nestorilla on myös lapsia ja lapsenlapsia.

Viime viikolla kävi kamala tilanne, kun märkä rantakivi vierähti Nestorin jalan alta ja hän nitkautti pahasti selkänsä. Simpura, että selkään sattui. Nestori pystyi kuitenkin kävelemään tupaan ja kävi sohvalle pitkäkseen. Kipu ei meinannut millään hellittää, ja niinhän siinä kävi, ettei Nestori päässyt sohvalta ylös. Hän ihmetteli, että mitä tässä nyt pitää tehdä. Mitähän terveyspalveluita vielä on olemassa kun se sote-uudistuskin on tulossa? Nestori järkeili, että kyllähän se ambulanssi vielä toimii ja sairaalan päivystyskin. Niitä tarvitaan, vaikka kuinka uudistetaan.

Nestori soitti heti kännykällään hätänumeroon 112. Onneksi poika pakotti hänet hankkimaan kännykän. Se kulkee nykyisin aina taskussa mukana. Eipä tarvinnut Nestorin lähteä ambulanssilla sairaalaan, sillä Eksoten yhden hengen päivystysyksikkö tuli kotiin, aivan tupaan asti. Nestorin mielestä nuori naishoitaja vaikutti kokeneelta, sillä taitavasti hän tutki selän ja antoi Nestorille kipupiikin. Antoipa hoitaja vielä lihaksia rentouttavaa lääkettäkin, ettei Nestorin tarvinnut lähteä apteekissa käymään. Ennen lähtöään hoitaja varasi Nestorille puhelinajan seuraavaksi päiväksi hyvinvointiaseman hoitajalle. Nestori olisi kiitokseksi halunnut keitellä hoitajalle päiväkahvit, mutta hoitaja ei ehtinyt niitä jäädä juomaan. Piti jo kiirehtiä seuraavaan kotiin.

Seuraavana aamuna Nestori nousi sängystä, eikä hän muistanut selkäkipua lainkaan. Selkä oli notkea kuin nuorella miehellä. Varmasti siinä auttoi sekin, että hän liikuskelee päivittäin paljon lampaita hoitaessaan. Puhelimessa hän sai kertoa hoitajalle, ettei jatkohoitoa selkään tarvittu.