EN RU

Nestorin joulukalenteri 11.12.2017

Joulukuinen päivä ehti kulua jo iltapäivän puolelle ennen kuin Nestori ehti avaamaan joulukalenterinsa luukun. ”Koko aamu ol sellasta tohinaa et hyväne aika!”, hän pävitteli mielessään.

Nestori oli aamupäivällä luvannut viedä Jänkäsalon Wapaapalokunnan joulutervehdyksen Lappeenrannan  paloasemalle. Nestori on vuonna 2014 perustetun harrastusseura WPK:n jäsen.  Sen tehtävänä on pitää palokunta-aatetta yllä ja antaa saarelaisille turvallisuuskoulutusta. Oma paloautokin seuralla on – Sisu vuosimallia 1978.  Seuran tehtävä on toki vaatimatonta toimintaa verrattuna siihen – sananmukaisesti – tulikokeeseen, mihin varsinaiset sopimuspalokunnat joutuvat.

Sopimuspalokunnat ovat tärkeä osa suomalaista pelastustoimintaa. Suomen yli 700 sopimuspalokunnassa  toimii  noin 30 000  miestä, naista ja nuorta. Hälytyksiin heistä osallistuu noin 13 400.  Sopimuspalokuntalaiset osallistuivat vuonna 2017  yhteensä 46 600 hälytystehtävään.

Etelä-Karjalassa on 28 sopimuspalokuntaa, joista kaksi on tehdaspalokuntia. Hälytyskelpoisia sopimuspalokuntalaisia on 540. Nestorin pojanpoika Santerikin kuuluu palokuntanuoriin. Lisäksi muita VPK-harrastuksen parissa viihtyviä ihmisiä on lähes 800.  Harrastustoimintaa järjestetään lapsille ja nuorille eikä VPK ilman ruuanlaittotaitoista naistoimikuntaa ole mistään kotoisin.

Päätoimista pelastustoimen ammattihenkilökuntaa Suomessa on nelisentuhatta. Vuorokauden ympäri toimivia ammattipaloasemia on 112.  ”Tuoha o helppo luku muistaa; sehä o justiisa sama ku yleine hätänumero”, tuumaa Nestori.

Vierailunsa aikana Nestori sai tarkistaa paloautojen laitteiden kuntoa. Kyllä kelpaa Etelä-Karjalan pelatuslaitoksen ajaa pelastustehtäviin, hän keskusteli asiantuntevasti palomiesten kanssa. ”Näistkii tullee sit maakunna autoja”.

Palomiehet kiittivät Nestoria jouluterveisistä ja muistuttivat samalla pitämään huolta jänkäsalolaisten kotien paloturvallisuudesta joulun aikaan: muistakaa, että kynttilät on aina sammutettava, jos poistutaan kotoa. Kynttilät kuuluvat pimeään vuodenaikaan ja jouluun, mutta niiden kanssa on muistettava olla varovaisia. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä.