EN RU

Nestorin joulukalenteri 15.12.2017

Nestori oli kuullut kauppareissullaan, että Etelä-Karjalaan suunnitellaan ihan erilaista julkista liikennepalvelua syrjäkylien ihmisille. Rautjärven ja Ruokolahden suunnalla liikkuu kuulemma kutsutaksi, joka noutaa ihmiset melkein kotisohvalta. Nestori päätti siltä seisomalta, että tästä asiasta piti ottaa selvää. Nestori katsoi netistä, missä kutsutaksi kulkee ja ajaa hurautti kohti Simpelettä.

Etelä-Karjalan liiton MaaS-hankkeessa etsitään uusia liikkumisen palvelumalleja. Rautjärvellä kokeilu pyörähti käyntiin itsenäisyyspäivän alla.

Ritva Häkli, Eila Virtanen ja Tuula Auvinen tulivat Simpeleeltä kutsutaksin kyytiin. Ritva Häkli kaappasi vastassa olleen Nestorin kainaloon, ja kysyi lähtisikö tämä mukaan. Nestori vähän hätääntyi: ”En mie! Mitä se Tyyni tuumii, jos mie vieraitte kainaloo lähen!” Sen verran utelias Nestori oli kuitenkin kyytiä kohtaan, että lupasi soittaa Ritvalle, millainen reissu oli ollut.

Kaikki kiittelivät kyytiä, vaikka auto kiersikin pikkuteitä pitkin ja 40 kilometrin matkaan, Ritva selosti Nestorille puhelimessa. Kyyti lähti Rautjärven keskustaajamasta Simpeleeltä kymmeneltä. Kotiinpäin Imatralta lähdettiin iltapäivällä kahdelta.

Kuskina ollut Jarkko ajeli liukkailla sivuteillä hyvin varovasti, minkä vuoksi matka Rautjärveltä Imatralle kesti hieman ennakoitua pitempään. Tämä ei kuitenkaan haitannut asiakkaita. Matkaan oli lähdetty sillä asenteella, että ”eläkeläisellä on aikaa” ja ”matkaan varataan koko päivä, eikä päivälle tehdä muita suunnitelmia”, Ritva totesi Nestorille.

Matkalla oli myös tehty tuttavuutta uusiin ihmisiin ja sellaisiin kyliin, joita eivät tienneet omassa kunnassa olevankaan. Rajan pinnan maisemat olivat ihastuttaneet matkan varrella ja asiakkaat miettivät, että maisemat ovat varmasti vieläkin kauniimmat, kunhan päästään ensi kesään.

”Saa nähä, saahaako kutsutaksi kotiovel, ko se maakunta oikei vauhtii pääsee”, Nestori mietti.