EN RU

Nestorin joulukalenteri 20.12.2017

Nestori Miikkulainen luki Eksoten nettisivuilta, että polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia ja liikkumisesta on tullut kivuliasta ja hankalaa. Tekonivelleikkaukseen valmistautuvat ortopedi ja leikkaussalihoitaja näyttävät Nestorista ihan avaruuslentäjiltä. Kuva: Eksote.

Etelä-Karjalan keskussairaalaan voi tulla tekonivelleikkaukseen mistä päin Suomea tahansa. Ihan niin vain se ei kuitenkaan käy, vaan potilaalla pitää olla oman hoitavan lääkärin lähete. Leikkausaika annetaan, jos potilas muuten on yleiskuntonsa puolesta leikkauskunnossa.

Nestori Miikkulaisen (75)  jalka nousee vielä kepeästi. Välillä selkä väsyy ja polviakin kolottaa, mutta korjausta vaativia nivelvaivoja miehellä ei ole.

Nestori arvelee, että on ikäisekseen hyväkuntoinen, koska on aina tehnyt ruumiillista työtä raikkaassa ulkoilmassa. Pieni lammaskatras ja pihatyöt pitävät hänet edelleen liikkeessä.

”Saimaan rannalla kun assuu, ni ruoka käyp hyvi ja mielikii pyssyy virkeenä”, tuumaa Nestori.

Sen verran terveydenhoidon ihmeet häntä kuitenkin kiinnostavat, että käydessään tutustumassa uuteen K-sairaalaan, hän poikkesi myös leikkaussalissa. Siellä ortopedi ja leikkaussalihoitaja olivat valmistautumassa tekonivelleikkaukseen.