EN RU

Nestorin joulukalenteri 23.12.2017

Nestori ja Late odottavat Jussilansalmen lossia. Lossi liikennöi manner-Taipalsaaren ja Suuren Jänkäsalon välillä, ja sillä matkalaiset pääsevät joutuisasti kotiin.

Vuodesta 2005 on Suureen Jänkäsaloon päässyt lossilla. Lossi kulkee joka päivä aamuvarhaisesta iltakymmeneen – eikä kyyti maksa mitään.

”Lossi ko saatii, ni loppu rospuuttokauen harmit. Syksyllä ja kevväällä kelit ol semmoset, ettei oikeen pääst venneellä eikä jalkasin viel arvant yrittää”, muistelee Nestori. Hänen lapsuudessaan koululaiset jäivät kelirikon ajaksi ”kortteeriin” mantereen puolella asuneiden sukulaisten tai ystävien luo.

Jussilansalmen lossi on valtion avustama yksityistielossi. Yksityisteiden valtionapurahoitus muuttuu maakuntauudistuksessa yleiskatteelliseksi, ja on maakunnan asia, paljonko se yksityisteiden peruskorjauksiin rahasäkistään irrottaa.

”Jussilansalmen, kuten muidenkin yksityistielossien, avustusrahoitus on jatkossakin liikenne- ja viestintäministeriön  erillisrahoitusta, ja ainakin nykytiedoilla linja sen kohdistamisessa säilyy nykyisellään”, kertoo johtaja Jyrki Karhula Kaakkois-Suomen Ely-keskuksesta.