EN RU

Nestorin selkä niksahtaa kotisaaren rannassa

Yhden hengen päivystysyksikkö auttaa pulaan joutunutta Nestori Miikkulaista.

75-vuotias Nestori Miikkulainen asuu yksin perintötilallaan Taipalsaaren Suuressa Jänkäsalossa 22 kilometrin päässä Lappeenrannasta. Mantereelta Jänkäsaloon pääsee lossilla.

 Syksyllä Nestorille kävi hullusti. Märkä rantakivi antoi periksi Nestorin jalan alta, ja hän nitkautti selkänsä. Kaksin kerroin kävellen Nestori pääsi tupaan. Hän kierähti sohvalle pitkäkseen ja yritti nukkua. Levosta huolimatta kipu ei millään hellittänyt eikä Nestori lopulta päässyt ylös sohvalta.

Hän kaivoi kännykän taskustaan ja soitti hätänumeroon 112. Kerrankin hän oli mielissään pojan puoliväkisin ostamasta kännykästä.

Hätänumerossa Nestoria kehotettiin odottamaan apua kaikessa rauhassa. Eksoten yhden hengen päivystysyksikkö nimittäin lähti välittömästi kohti Jänkäsaloa, ja ensihoitaja tulisi tupaan asti.

Nuori ensihoitaja teki Nestoriin vaikutuksen ammattitaidollaan. Nainen tutki kokenein ottein Nestorin selän, tunnusteli muitakin jäseniä ja antoi Nestorille kipupiikin. Antoipa hoitaja vielä lihaksia rentouttavaa lääkettäkin, ettei Nestorin tarvinnut lähteä niitä hakemaan lähimmästä apteekista 13 kilometrin päästä.

Lopuksi ensihoitaja varasi Nestorille puhelinajan seuraavaksi päiväksi Taipalsaaren hyvinvointiaseman hoitajalle.

Seuraavana aamuna Nestori pääsi ylös sängystä omin voimin. Selkäkipu oli yön aikana loppunut. Tervehtymistä nopeutti varmasti sekin, että Nestori liikkuu paljon lampaita hoitaessaan. Kun Eksoten hyvinvointiaseman sairaanhoitaja seuraavana päivänä soitti, saattoi Nestori kertoa hänelle, ettei jatkohoitoa tarvita.

 

  • yhden hengen liikkuvat päivystysyksiköt toimivat 24/7 Lappeenrannassa ja Imatralla
  • hoitajan käytössä on tutkimus- ja hoitovälineet sekä Eksoten potilastietojärjestelmä
  • tarvittaessa hoitaja konsultoi lääkäriä puhelimitse tai videoyhteyden kautta