EN RU

Työkokeilun kautta töihin ja uuteen ammattiin

Jos oman alan töitä on vaikea saada, saattaa alan vaihto auttaa.

20-vuotias Veera Tuulonen opiskeli peruskoulun jälkeen ammattiopistossa ja valmistui merkonomiksi. Veera on ollut määräaikaisissa työsuhteissa asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä. Kuukausi sitten hän jäi työttömäksi. Lähtiäisiksi työnantaja lupasi Veeralle tuntitöitä pari kertaa viikossa.

Veera ilmoittautui työvoimahallinnon nettipalvelun kautta työttömäksi työnhakijaksi jo ennen työsuhteen päättymistä. Töiden loppumisen jälkeen hän kävi työvoimaneuvojan juttusilla TE-toimistossa. Samalla työttömyyspäiväraha-asiat laitettiin kuntoon.

Veera liittyi ammattijärjestön työttömyyskassaan jo opiskelijana. Hänen viimeisin työsuhteensa kesti yli puoli vuotta, joten hän on oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Työttömyyskassasta maksettava ansiosidonnainen päiväraha on jonkin verran suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha 32,40 euroa.

Työttömyyspäivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa, ja se on veronalaista tuloa. Veerasta oli mukava kuulla, että hän voi tienata bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että hänen työttömyysturvansa siitä pienenee.

Tilapäistyöt  kaupassa kyllä kelpaavat Veeralle, mutta kevään aikana hän toivoo saavansa pitempiaikaista työtä. Hän haluaisi vaihtaa jollekin luovalle alalle, kuten teatteriin. Äänimaailmojen ja valaistuksen tekeminen kiinnostavat Veeraa, joka on pienen ikänsä esiintynyt oman bändin kosketinsoittajana.

Nuorten työvoimaneuvoja kehottaa Veeraa hakemaan tietoa teatterialan opiskelumahdollisuuksista ja käymään ammatinvalinnanohjaajan luona.

Veeraa onnistaa. Hän pääsee kolmeksi kuukaudeksi työkokeiluun Imatran teatteriin. Hänen päivärahansa nousee 9 eurolla. Veera innostuu ääni- ja valosuunnittelusta tosissaan, ja alkaa valmistautua pääsykokeisiin. Mikäli opiskelupaikka ei irtoa, Veera saa jatkaa uuden ammatin opiskelemista palkkatukityösuhteessa.

  • nykyiset TE-toimistot lakkautetaan ja TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyy vuonna 2020 valtiolta maakunnalle
  • työttömille tarkoitettujen palvelujen tuottamisesta vastaavat kunnat, yritykset ja 3. sektori yhdessä