EN RU

Uudistuksen valmistelu Etelä-Karjalassa päättyy

Muutosjohtaja siirtyy uusiin tehtäviin

(Tiedote 13.3.2019)

Muutosjohtaja Aija Tuimala on tehnyt uudistustyötä näkyväksi kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa.

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu Etelä-Karjalassa -projektin päättämiseen liittyvät toimet on aloitettu Sipilän hallituksen eroamisen ja uudistushankkeen kansallisen valmistelun loppumisen vuoksi. Etelä-Karjalassa valmistaudutaan päättämään hanke 30.6.2019 mennessä. Valmistelun materiaalit ja opit siirretään hyödynnettäväksi tulevissa vaiheissa.

”Kevään eduskuntavaalien jälkeen uudistuksen valmistelu jatkuu ainakin soten osalta. Tuleva hallitusohjelma määrittelee tavoitteet ja keinot, joten valmistelurakenteetkin on mietittävä uusiksi”, ennakoi muutosjohtaja Aija Tuimala.

Etelä-Karjalan maakunta- ja sote- uudistustiimissä työskentelee parhaillaan 11 henkilöä, joista viisi on määräaikaisissa työsuhteissa. Tämän lisäksi kymmeniä asiantuntijoita on työskennellyt uudistustyössä oman toimensa ohella. Myös valmistelusta vastanneen muutosjohtaja Aija Tuimalan työsopimus on päättymässä 31.3., joskin lisärahoituksen pohjalta sopimusta ollaan jatkamassa toukokuun loppuun. Tästä ajasta Tuimala on kuitenkin suurimman osan pitämässä kertyneitä vuosilomia. Huhtikuun lopulla hän siirtyy toisen työnantajan palvelukseen. ”Jatkan kuitenkin soten ja julkisten palvelujen kehittämistä, joskin uudessa roolissa”, sanoo Tuimala.

Tuimala kertoo olevansa erittäin kiitollinen ja tyytyväinen Etelä-Karjalassa tehdystä työstä. ”Olemme tavanneet asukkaita kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa. Se on tuonut tähän työhön paljon iloa ja elämän makua. Myös tapaamiset järjestöjen ja sidosryhmien edustajien, kuntien, kuntayhtymien ja valtion työntekijöiden kanssa ovat täällä menneet hyvässä yhteishengessä. Tiedon lisääntyessä asukkaiden huolet selvästi pienenivät. Samaa aikaan valmistelijoilla oli kuitenkin yhä enemmän yksityiskohtia valmisteltavanaan ja yksityiskohtien hiontaa olisi riittänyt vielä vuoksiksi.”

Maakunnan uudistustiimin tehtävänä on ollut edistää yhteistyötä sekä tehdä maakunnan hallinnon perustamiseen liittyviä tehtäviä. ”Nyt kun meidän vauhdittajan rooli on mennyt, toivon, että maakunnassa sovitaan yhteistyön jatkamisesta. Pahinta olisi, että palataan takaisin ”kotikoloihin’” ja odotetaan muutaman vuoden päästä toteutuvaa seuraavaa uudistushanketta. Muutos tapahtuu jo itsekseen ja toimenpiteitä vaaditaan erityisesti kunnilta ja kuntayhtymiltä”, toteaa Tuimala.

Maakunnan liiton hallitus käsittelee uudistuksen tämän vaiheen päättämistä ensi viikolla. Myös epävirallinen valmistelutoimielin kokoontuu saman asian tiimoilta torstaina. Valtiovarainministeriön tarkempi ohjeistus saataneen tämän viikon aikana.

Maakuntajohtaja Matti Viialainen haluaa kiittää Aija Tuimalaa erittäin ammattitaitoisesta ja antaumuksella tehdystä työstä Etelä-Karjalan hyväksi. Lisäksi hän on ollut valtakunnallisen muutosjohtajaverkoston puheenjohtajana sekä edesauttanut uudistusta myös Maakuntien Tilakeskus Oy:n hallituksen jäsenenä.  Aijan reipas ja iloinen ote työntekoon on hyvä esimerkki meille kaikille myös jatkossa, jonka suunta ratkeaa huhtikuun vaaleissa.