EN RU

Uudistus ei pysähdy

 (Uusinajattelijat blogissa 27.9.2018 muutosjohtaja Aija Tuimala) 

Äänenpainot vahvistuvat ja spekulaatiot käyvät villinä, kun valtakunnan hallitus työstää kiivaasti maakunta- ja sote- uudistusta eduskunnan käsittelyyn vuoden vaihteeseen mennessä.

Samaan aikaan vaalikuume nousee valtakunnanpolitiikassa kevään eduskuntavaaleja odotellessa. Kiinnostavaa on, että myös oppositiopuolueet puhuvat erityisesti sote- uudistuksen jatkamistarpeesta. Vaaleihin on vielä aikaa, mutta uudistuksen taustana olevat ongelmat ovat edelleen samat: Erityisesti työikäiset asukkaat vähenevät ja rahoitusta sote- palveluihin tarvitaan yhä enemmän, joten uudistus on tarpeen.

Miten tähän asiaan nyt tulisi siis suhtautua? Sanoisin, että avoimin mielin. Selvitysväsymys ja yhä uudet lähdöt ovat myös valtakunnan valmistelijoiden ja poliittisen johdon huolena. Rahoitustakin on käytetty uudistukseen valmisteluun kymmeniä miljoonia. Asia on nyt poliittisessa päätöksenteossa.

Kuvaamani huolipuheen rinnalle on noussut myös muutospuhe siitä, miten toimintaympäristö on muuttunut valmistelun aikana ja kuinka emme voi palata vanhaan. Tämä on hyvä tiedostaa, sillä niin yksityiset toimijat kuin julkinen palvelukin on jo nyt muutosten edessä mm. ulkoistustoimenpiteiden tai muiden rakenteellisten muutosten takia.

Lisäksi olen kuullut vahvaa yhteistyöpuhetta eli mietintää siitä, että mitä kaikkea jo nyt on saatu monialaisella ja poikkeuksellisen laajalla julkisten toimijoiden yhteistyöllä aikaan. Eniten varmasti ymmärrystä toisia ja asiakkaita/asukkaita kohtaan. Jokainen tekee työtä oman budjettinsa tai tehtävänsä rajoissa, mutta usein asiakkaat ovat samoja. Palvelujen käytön ja asioinnin tulisi olla mahdollisimman helppoa asiakkaalle ja organisaatioiden tulisi hoitaa entistä tiiviimmin palveluketjujen saumattomuuteen liittyviä asioita keskenään. Se on varmasti yksi konkreettisin oppi valmistelusta.

Kunta- ja torikierroksilla juteltiin asukkaiden kanssa uudistuksesta monin eri tavoin. Tietoisuus asioista on kasvanut samalla kun tuska poliittisesta väännöstä leviää jo kansankin pariin. ”Eikö voisi vaan palata vanhaan?” tai ”Älä viitsi puhua enää siitä sotesta, se ahdistaa” olivat asukkaiden äärikommentteja. Suurimmalle osalle ihmisistä tärkeintä on saada hoitoa tai vastauksia ja apua itselleen tärkeisiin kysymyksiin, mallista viis. Monia kiinnosti mahdollisuus valita itse palvelujen tuottajansa.

Etelä-Karjala tunnetaan rohkeasti yhdessä asioita uusin ajattelevana maakuntana ja mieluusti näin olisi jatkossakin. Maakuntahallinto johtaisi nopeammin tavoitteisiin, mutta yhteistyössä voidaan edetä samaan maaliin.

Etelä-Karjala on osoittanut menneisyydessä poikkeuksellista yhteistä tahtoa Eksoten perustamisessa. Samaa luovuutta ja rohkeutta toivon maakunnan päättäjille myös tänä syksynä, tiukkojen talousarvioiden edessä.

Pieni maakunta pärjää vain yhteistyöllä, sekä oman maakunnan sisällä, että ulospäin. Vastaus kysymykseen: ”Oliko tämä tässä?” kuuluu: ”No, ei varmasti, tarina jatkuu ja töitä tehdään maakunnan ja sen asukkaiden eteen edelleen”.

Muutosjohtaja Aija Tuimala