EN RU

Vaikuta, älä valita! – eteläkarjalaiset nuoret haluavat vaikuttaa elinympäristöönsä

Etelä-Karjalan maakuntavalmistelun puitteissa järjestetään nuorten vaikuttamispäivät Lappeenrannassa ja Imatralla.
Päivien teemana on Vaikuta, älä valita! Tapahtumissa kuullaan nuorten ajatuksia siitä, mikä heille on tärkeää elinympäristössään, mihin he haluavat vaikuttaa ja miten.

Lähes joka neljäs maakunnan nuori on vastannut vaikuttamiskyselyyn

Nuorille toteutettiin tammikuussa vaikuttamiskysely, jossa kerättiin vastauksia heille tärkeistä asioista. Kyselyyn vastasi 1725 maakunnan yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa. Etelä-Karjalassa on noin 7500 13–18 vuotiasta nuorta, joten lähes joka neljäs maakunnan nuori vastasi kyselyyn. Vastauksia tuli kaikista kunnista ja kouluista.

Nuorten vaikuttamispäivien ohjelmassa on työpajatyöskentelyä, jossa käsitellään kyselystä esille nousseita aiheita ja teemoja. Vaikuttamispäivien yhteydessä syntyvästä materiaalista saadaan tukea maakunnan kehittämiseen. Tilaisuuksissa aloituspuheenvuoron pitäjänä ja juontajana toimii ”biletohtori” tutkija Antti Maunu.

Päiviin osallistuu nuoria maakunnan jokaisesta yläkoulusta, lukiosta ja ammattioppilaitoksesta. Päättäjät kokevat nuorten kuulemisen tärkeäksi, sillä kaikki maakunnan alueen kansanedustajat ovat ilmoittautuneet tilaisuuksiin mukaan. Tapahtumiin osallistuu myös kuntapäättäjiä, kuntien viranhaltijoita, Eksoten edustajia sekä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijoita.

Ensimmäinen vaikuttamispäivä järjestetään maanantaina 4.2. Lappeenrannassa Kehruuhuoneella ja sinne osallistuvat Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Taipalsaaren sekä Savitaipaleen edustajat. Toinen päivä järjestetään maanantaina 11.2. Imatran kaupungintalolla ja mukana ovat Imatran, Parikkalan, Rautjärven sekä Ruokolahden edustajat.

Tilaisuuden järjestäjinä ovat maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu sekä Lape-muutosagentti yhteistyössä kuntien sivistystoimien kanssa.

Tiedotuksessa käytetään avaintunnistetta #vaikutaälävalita

Lappeenrannan ohjelma

Imatran ohjelma

Tiedote

 

Lisätietoja antavat:

Projektisihteeri Salla Airaksinen Etelä-Karjalan liitto p.040 632 5309 salla.airaksinen@ekarjala.fi

Muutosagentti Mona Taipale Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma p. 040 651 3154 mona.taipale@eksote.fi