Etelä-Karjalan liittoUusi #idänihme-podcast tuo ajankohtaista Kiina-tietoa suomalaisille

Uusi #idänihme-podcast tuo ajankohtaista Kiina-tietoa suomalaisille

Valkoisella tekstillä lukee "#idänihme-podcast" punaisella pohjalla.

Mitä Kiinassa nyt oikein tapahtuu? Etelä-Karjalan liiton uusi podcast-sarja #idänihme käsittelee ajankohtaisia Kiinaan liittyviä kysymyksiä. Podcastin nimi viittaa sekä paikallisuuteen että kaukaiseen Aasiaan. Idän ihmeeksi on kutsuttu niin Lappeenrannan ylpeyttä SaiPaa kuin myös idän jättiläistä Kiinaa. Tämä podcast käsittelee jälkimmäistä eli Kiinan tarjoamia mahdollisuuksia ja uhkia.

”Vanha Kiina-ilmiö ei monelta osin pidä enää paikkansa. Liiketoimintaympäristön ja yhteistyökumppanien muuttuessa vauhdilla ainoa tapa pärjätä on ymmärtää muutoksen suuntaa”, sanoo Etelä-Karjalan liiton yhteyspäällikkö Ding Ma.

#idänihme-podcastin isäntä Ding Ma. Kuva: VMH Productions

Podcastia isännöivä Ding Ma ja hänen asiantuntijavieraansa tuovat monipuolisesti esille näkemyksiä Kiinasta. Aiheina käsitellään sekä ajankohtaisia että yleisempiä Kiinan liike-elämään liittyviä teemoja.

Ensimmäiseen jaksoon on saatu vieraaksi ulkoministeriön Itäisen Aasian ja Oseanian yksikön päällikkö Arto Haapea. Hän on toiminut muun muassa kuusi vuotta Suomen Shanghain pääkonsulaatin varapääkonsulina ja EU:n Kiina-delegaatiossa Pekingissä. Työssään hän on seurannut läheltä kauppapoliittista yhteistyötä niin Kiinan ja Suomen kuin myös Kiinan ja EU:n välillä.

Ensimmäisen podcast-jakson aiheena on EU:n ja Kiinan investointisopimus ja suurvaltapolitiikka. ”Yhteisymmärryksen saavuttaminen seitsemän vuoden neuvotteluprosessin jälkeen EU:lta ja Kiinalta on iso edistysaskel. Olemme Arton kanssa osaltamme olleet seuraamassa tätä prosessia, ja on kivaa avata niihin liittyviä odotuksia ja spekulaatioita yhdessä”, kertoo Ding Ma.

Tulevien jaksojen aiheiksi on suunniteltu esimerkiksi Kiinan talouskehitystä ja kiinalaisten elintason nousua, Suomen maakuvaa Kiinassa ja teollisuuden paluumuuttoa Kiinasta Suomeen. Vieraiksi on kutsuttu niin suomalaisyritysten johtoa kuin myös ministeriöiden ja Suomen pankin edustajia. Kaikkia vieraita yhdistää se, että heidän päivittäiset työtehtävänsä liittyvät Kiinaan.

Ensimmäisessä podcast-jaksossa on vieraana ulkoministeriön Itäisen Aasian ja Oseanian yksikön päällikkö Arto Haapea.

Jokainen jakso pitää sisällään myös yhden kiinalaissanonnan. Ensimmäiseen jaksoon on valikoitunut:

逢山开道,遇水造桥

Vapaasti käännettynä se tarkoittaa: ”Rakennamme tietä kohdatessamme vuoria, rakennamme siltaa kohdatessamme jokia.” Muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton käytti kyseistä kiinalaissanontaa, kun hän kuvaili yhteistyötahtoa ottaessaan vastaan kiinalaisvieraita vuonna 2015.

Ensimmäinen jakso julkaistaan 11.2., jolloin vietetään kiinalaista uutta vuotta ja vastaanotetaan härän vuotta.

”Härän vuonna syntyneitä kuvaillaan Kiinassa luonteenpiirteillä, jotka muistuttavat paljon suomalaista sielunmaisemaa. Ei paljasteta kuitenkaan vielä enempää, vaan ota podcast kuunteluun”, Ding Ma kehottaa. #idänihme-podcast löytyy Etelä-Karjalan liiton sivulta ja myös alustoilta Spotify, iTunes ja Google podcasts.

Katso video, jolla Ding Ma kertoo podcastista.

EAKR lipputunnus ja vipuvoimaa-logo.
Kuvateksti: Podcast on toteutettu osana EAKR-hanketta ”Etelä-Karjalan osaamiskeskittymä”.

Lisätietoja: Ding Ma, yhteyspäällikkö, Aasia-asiat, Etelä-Karjalan liitto, 040 660 4015, [email protected]