Valikko Sulje

Suvorovin Suomi 1/5: Punkaharju ja Olavinlinna

Kartta Vanhan Suomen alueesta. Sen päällä lukee teksti "Suvorovin Suomi".

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa hankkeessa on valmistunut Suvorovin Suomi -dokumenttiohjelma, jossa kerrotaan Aleksandr Suvorovin johdolla Pietarin puolustukseksi Kaakkois-Suomeen 1790-luvulla rakennetuista linnoituksista ja sotakanavista. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä videoita, mutta kokonaisuudesta muodostuu kuva siitä, miten tämän päivän tutut matkailunähtävyydet Kaakkois-Suomessa liittyvät samaan suureen tarinaan.

Ensimmäisessä osassa Tapio Bergholmin ja Jyrki Paaskosken vieraana Punkaharjun vanhalla harjutiellä on professori emeritus Timo Vihavainen, jonka kanssa keskustellaan Aleksandr Suvorovista. Kuka oli tämä voittamaton sotapäällikkö, joka on edelleen suuri sankari Venäjällä?

Retki Suvorovin reitillä alkaa Olavinlinnasta, joka sai nykyisen asunsa Suvorovin johdolla tehdyissä kunnostustöissä. Linnan pihasta löytyy myös Suvorovin pienin kanava. Jaksossa keskustellaan elämästä Ruotsin ja Venäjän rajaseudulla, ”Vanhassa Suomessa” 1700 luvun lopulla. Missä menee Vanhan Suomen ja Uuden Suomen raja?

Osa 1: Punkaharju ja Olavinlinna

Sarjan tuottaja on Pekka Kaipainen / Websteri Media Oy. Dokumentissa asiantuntijoina toimivat dosentti Jyrki Paaskoski ja historiantutkija Tapio Bergholm. Tavoitteena on, että dokumenttisarjasta on hyötyä matkailullisesti ja opetuksellisesti. Sarja on julkaistu avoimella alustalla (Youtube). Videoiden tekstitys löytyy suomen, englannin ja venäjän kielillä.