HomeVapaa-aikaMuseot

Museot

Etelä-Karjalassa on paljon erilaisia museoita, joista kuuluisimpia ovat Etelä-Karjalan museo sekä Ylämaan Jalokivimuseo.

Etelä-Karjalan museo ja Imatran museot tarjoavat monipuolisen kokonaisuuden kulttuuri- ja taideperintöä sekä nykypäivää. Ne keräävät, tutkivat ja esittelevät muun muassa luovutetun Karjalan, Jääsken kihlakunnan ja Viipurin taidetta sekä kulttuuria ennen sotia.

Etelä-Karjalan taidemuseolla on merkittävä kokoelma suomalaista ja erityisesti kaakkoissuomalaista taidetta 1800-luvun puolivälistä lähtien tähän päivään. Imatran taidemuseon kokoelman helmiä ovat taidemesenaatti Jalo Sihtolan keräämät teokset, ja Imatran kaupunginmuseon valokuvakokoelma on harvinaisen laaja ja tasokas. Nykytaiteen kokoelmia kartutetaan maakunnan omien taiteilijoiden töillä.

Etelä-Karjalan museo sijaitsee lähes kokonaan Lappeenrannan Linnoituksessa, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurimatkailukohde. Imatralla Vuoksen varrella esitellään työväen asuinoloja ja elämää vuosisadan takaa, ja Imatran Pässiniemessä on Karjalaisen kotitalon ulkomuseoalue.

Maakunnallisten museoiden lisäksi alueella on useita erilaisia kotiseutu- ja pienmuseoita, kuten Lyytikkälän ja Pätärin talomuseot, Papinniemen autiokylä, Röytyn talo, Itä-Suomen meijerimuseo, Rajamuseo ja Mooses Putron kotimuseo.

Museot ja näyttelyt GoSaimaan sivuilla